На Миколаївщині мріють про туристичний маршрут слідами зниклих німецьких поселень

Миколаївське обласне товариство німців України “Відергебурт” до свого 20-річчя (яке відзначатимуть нинішньої осені) планує вжити конкретних культурологічних заходів, щоб належно вшанувати внесок своїх пращурів в освоєнні південноукраїнських земель.

Історія свідчить, що регіон почав масово заселятися німцями приблизно з другої половини ХVІІІ аж до початку ХХ століття. Так, наприкінці ХІХ століття тут уже існувало кілька десятків німецьких колоній на території нинішніх Березанського, Веселинівського, Миколаївського, Новобузького, Новоодеського, Снігурівського районів.

Колоністи відмінно зналися на землеробстві, тому майже одразу після їх прибуття практично на голому місці виникли добре розвинені населені пункти Раштадт (нині Поріччя), Рорбах (Новосвітлівка), Катериненталь (Єкатеринівка), Ландау (Широколанівка), Ватерлоо (Ставки), Олексанрфельд (Олександрівка) та багато інших.

У Миколаєві діяла велика німецька община, представники якої брали активну участь у житті міста. Ім’я видатного астронома-німця Карла Кнорре – засновника і першого директора Миколаївської морської обсерваторії – займає чільне місце в історії краю. Про вплив німецьких колоністів на розвиток аграрного виробництва, освіти, культури свідчать засновані ними чоловічі та жіночі гімназії, сільськогосподарські школи, технічні училища.

Добротні, фундаментальні будівлі, зведені колись у степу, завжди привертають увагу гостей області. До культурної та історичної спадщини регіону входять багато інших споруд німецьких архітекторів, а також їх житлові будинки, великі підвали, ковані з металу фігурні огорожі, пам’ятники. Серед них елегантною забудовою вражає колишня споруда євангелістсько-лютеранської кірхи Півдня Російської імперії, а нині церква Христа Спасителя на вулиці Адміральській, якій понад 150 років.

Про присутність на цій землі представників прекрасного і самобутнього народу і нині нагадують німецькі топоніми та географічні назви населених пунктів, річок, а також архівні документи, старі географічні карти, фотографії.

За словами Ігоря Майснера, керівника Миколаївського обласного товариства німців “Відергебурт”, місцева діаспора нині плідно працює з управлінням культури облдержадміністрації, щоб архітектурним об’єктам, які заслуговують на увагу нащадків, надати відповідний статус. Паралельно з миколаївськими туристичними агентствами розробляють ідею про створення туристичного маршруту мальовничими місцями Миколаївщини, де є об’єкти культурної спадщини німців-колоністів. Для розвитку туризму потрібні інвестиції, над чим і працює німецька діаспора.

Нещодавно Ігор Майснер з приводу гідного відзначення 20-річчя заснування обласного товариства “Відергебурт” зустрічався з головою Миколаївської обласної ради Ігорем Дятловим. Він подякував за підтримку в діяльності німецької общини, а також заручився сприянням з боку депутатів облради у реалізації запланованого. Зокрема, торік шляхом співфінансування миколаївські німці виготовили історично-документальний фільм “Батьківщина, яка була”, цього року вдалося видати фотоальбом про найвидатніші пам’ятники німецької історії та культури на території Миколаївської області. Видання обійшлося в 7 тисяч гривень, які профінансувала обласна рада разом з Федеральним урядом Німеччини. І хоч це незначні кошти, але для Ігоря Майснера важливим є те, що добру справу було зроблено спільними зусиллями. Незавидний нинішній вигляд багатьох об’єктів культурної спадщини, світлини яких опубліковані у фотоальбомі, на його думку, привертатимуть до себе увагу влади і громадськості, а відтак у них з’явиться шанс на нове відродження.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *