У МОЗ вважають, що суспільно-політична ситуація навколо реформи є перегрітою

Так вважає начальник Управління реформ медичної допомоги Міністерства охорони здоров‘я України Костянтин Надутий.

Чиновник пояснює незадоволення населення процесом перетворення, що триває зараз у галузі, і викликає супротив у певних колах медичних працівників, інертністю людей, не бажанням щось змінювати.

– Так, раніше лікарям небагато платили, але й ж небагато вимагали. В поліклініці сидів бідний терапевт, який мало що робив. А зараз від нього вимагають більше працювати за більшу платню, а він вже не хоче, бо не звик по-іншому, – каже представник МОЗ. – Отож реформа для таких людей, що призвичаїлися до такого порядку, є неприємною.

Костянтин Надутий визнає проблему кадрів, яка постала у ході проведення реформи.

– Є індекс відновлення кадрів – співвідношення лікарів пенсійного віку і тих, хто тільки почав працювати. Зараз в нашій країні він становить 48%. Тобто майже половина медичного персоналу в нас предпенсійного і пенсійного віку. Відновити цей дисбаланс відразу за рахунок освіти не можливо. Потрібен час. І якщо зараз не створювати сімейні амбулаторії, не дбати про мотивацію медиків тощо, то ми ніколи не отримуємо позитивний результат від реформи. Отож сіяти зерно треба, але урожай буде не завтра, а післязавтра, – запевняє чиновник.

У МОЗ не визнають, що погано підготувалися до впровадження глобальних змін у системі охорони здоров’я. Кажуть, чітка стратегія реформи прописана у законах України «Про внесення змін до основ законодавства України про охорону здоров’я» та «Про порядок проведення реформування в системі охорони здоров’я по пілотних регіонах».

– На жаль, менеджери від медицини на місцях не вміють користуватися тим інструментарієм, яке їм надало МОЗ, – висловив свою позицію пан Надутий.

Каже: саме дії некваліфікованого менеджменту спровокували незадоволення населення ходом реформи. Ці недоліки у вихованні МОЗ береться виправити найближчим часом. Костянтин Надутий повідомив, що незабаром у Дніпропетровській області буде створено систему безперервного професійного розвитку, розширення компетенції і ліквідації прогалин у знаннях. Поки таке навчання передбачено для лікарів первинної ланки. Але згодом їм буде охоплено і керівників персоналом медичної сфери.

“Реформа почалася у 2012 році, а реформа екстреної медичної допомоги стартувала в цьому році. Тому рано ще очікувати на результат. Він з’явиться лише за п’ять років”, – сказав К. Надутий.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *