Краєзнавчий музей у Донецьку знищено снарядами. Найбільші втрати – в експозиції археології

Внаслідок обстрілу центру Донецька серйозно пошкоджено будівлю Донецького обласного музею. Колектив закладу – в шоці: знищено близько тисячі експонатів. Уранці в четвер, коли співробітників терміново викликали на роботу, деякі з них не могли стримати сліз.
– Перший обстріл ми пережили тиждень тому. Тепер – другий, вісім потраплянь снарядів. Стіни, дах, підвал зруйновані. Просіли плити перекриття. Із 29 залів уціліли лише три. Постраждали кабінети співробітників, і мій також. Вилетіли всі 400 вікон. Якщо чесно, досі не усвідомив того, що сталося. Музей відновленню не підлягає. Все життя в один момент перетворилося на ніщо, – сказав “Голосу України” директор закладу Євген Денисенко.

За словами керівника музею, найбільших втрат зазнала археологічна колекція: вона була розташована у сховищі під залою природи. Туди потрапили два снаряди, які пробили підлогу. “Це найдавніші артефакти, які збиралися роками. Вони опинилися під завалом. Те, що ще можна врятувати, ми рятуємо – перевозимо до філії музею чи зносимо до підвалу. Музей працював до останнього дня, приймали відвідувачів. Хоча 80 відсотків персоналу перебували у відпустці, ми не зачинялися. Гадали, що не можемо в цей час залишити донеччан без музею”, – відзначив директор.

Кандидата історичних наук Юрія Полідовича звістка про руйнування музею захопила за межами Донецька. Учений керував кількома археологічними експедиціями, а знайдені артефакти стали частиною експозиції музею.

– Передчуття чогось недоброго було, коли вчора побачив повідомлення про обстріл у районі музею. В якому стані експозиція, зараз сказати не можу. Вірю, що вдасться її відновити, але не одразу. Поки ситуація в місті бойова, про це не може бути й мови. Але впевнений, відреставрувати експонати можна. Адже після розкопок відновлюємо їх, – переконаний археолог.

Дісталося й сусідній будівлі обласного ліцею для обдарованих дітей “Ерудит”: за словами директора Ольги Радіонової, вибуховою хвилею вибито шибки. У закладі, де навчаються школярі з усієї області, не знають, коли зможуть розпочати уроки. Не виключено, що навчальний процес перенесуть до більш мирного міста. Як розповіла директор, попри складну ситуацію в місті, цього року випускники закладу продемонстрували чудовий рівень підготовки: п’ятеро з них отримали по 200 балів за підсумками зовнішнього незалежного оцінювання. В ліцеї сподіваються, що будівля залишиться неушкодшеною та стане в нагоді ще не одному поколінню школярів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *