Суд закрив справи проти свідка, який розповів про зв’язок Тимошенко з Лазаренком – ЗМІ

Печерський суд закрив кримінальні справи проти колишнього радника Павла Лазаренка Петра Кириченка і зняв арешт з його майна.

Як пише “Дзеркало тижня. Україна”, сталося це незабаром після того, як у справі про вбивство Євгена Щербаня з’явилися його свідчення про близькі стосунки, в яких нібито перебувала Юлія Тимошенко з Лазаренком.

Видання нагадує, що Кириченко виступив ключовим свідком на стороні обвинувачення Лазаренка в американському суді. Даний вибір дарував Кириченку свободу під дахом програми захисту свідків, однак на його майно в Україні було накладено арешт.

До останнього часу в Україні проти Кириченка були відкриті дві кримінальні справи і одна проти його дружини Ізабелли. Під арештом перебували чотири об’єкти нерухомості, що належать Кириченку – три квартири і одне офісне приміщення. На депозиті ГПУ знаходилася сума в 1,5 млн доларів, власником якої також був Кириченко.

У вересні 2011 року Ізабелла Кириченко, ставши жертвою маклерів-шахраїв, приїхала до Києва з метою продати квартири, з яких нібито знято арешт. У результаті дружина Кириченка, яка перенесла онкологічну операцію, була затримана і три місяці провела в СІЗО, а згодом – місяць під домашнім арештом.

Як повідомляє джерело ZN.UA у прокуратурі, за часом це збіглося з появою в матеріалах слідства свідчень Петра Кириченка про близькі стосунки, в яких перебували Тимошенко з Лазаренком.

“Влітку цього року в Америку злітав перший заступник генерального прокурора Ренат Кузьмін. Чи зустрічався він з Петром Кириченком? Чи брав участь згодом у двох допитах Кириченка, проведених по супутниковому зв’язку, встановленої між ГПУ і консульством України в Сан-Франциско? Про це історія офіційно замовчує. Не замовчує вона про інше – слідство розжилося новими свідченнями, що прив’язують Тимошенко до схеми Лазаренко-Мільченко-Кушнір-Болотських-смерть Щербаня”, – пише автор.

У той же час, постановою Печерського суду 22 серпня 2012 року було скасовано постанову слідчого з особливо важливих справ ГПУ щодо порушення кримінальної справи відносно Ізабелли Кириченко. Її перестали підозрювати в “спробі дачі хабара співробітникам ГПУ для зняття арешту з нерухомого майна з метою його подальшого продажу”.

Крім того, Петро Кириченко проходив звинуваченим у справі Лазаренка. У 1995-1996 рр.. були порушені кримінальні справи за статтями: 91-а, частина 5 – заволодіння державним майном в особливо великих розмірах, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем за попередньою змовою з групою осіб; та 206-а частина 1 – незаконне придбання та зберігання вогнепальної зброї.

Претензії до Кириченка цього літа були виділені в окрему справу і 27 вересня 2012 року постановою Печерського районного суду м. Києва кримінальну справу проти нього було закрито “у зв’язку із закінченням строків давності”.

Кириченко Печерським судом був звільнений від кримінальної відповідальності. Арешт трьох квартир, що належать Кириченку, зараз знято. Гроші, що знаходилися на рахунках ГПУ – повернуті.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *