Верховна Рада ухвалила закон про звільнення політв’язнів

Верховна Рада України прийняла в цілому проект змін до Закону «Про застосування амністії в Україні», який передбачає повну реабілітацію політичних в’язнів. За таке рішення проголосували 277 депутатів.

Законодавчим актом запроваджено так звану індивідуальну амністію, тобто амністію, яка має суто персональний характер, для усунення негативних наслідків кримінального переслідування відносно осіб виключно з політичних мотивів. У законі наведено список із 28 осіб, які звільняються негайно, при цьому по відношенню до них застосовується повна індивідуальна амністія.

Ідеться про звільнення людей, яким за часи правління Януковича «шили» кримінальні справи з відвертим політичним підтекстом – справи Павличенків, васильківських та запорізьких «терористів» та інші.

Під час обговорення Юрій Мірошниченко (Партія регіонів) запропонував чітко визначити перелік статей, до яких застосуватиметься амністія, щоб під помилування не потрапили справжні злочинці – вбивці, ґвалтівники, грабіжники. Деякі  промовці зауважували, що амністію може оголошувати лише Президент України і закликали чітко дотримуватися юридичної процедури в ухваленні рішень парламент. Натомість головуючий наголосив, що йдеться не про помилування, а про політичну реабілітацію. Зрештою за прийняття законопроекту за основу та в цілому проголосували 277 депутатів. Після цього рішення депутати проголосували за визнання такою, що втратила чинність, попередню постанову парламенту щодо амністії політичних в’язнів.

Після голосування О. Турчинов закликав працювати над реформуванням всієї судової гілки влади: «Без люстрації і відновлення всієї судової системи ми не зможемо мати чесні суди, чесне судочинство України і головне – довіру громадян до судових рішень».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *