Нотаріусам хочуть надати право первинної реєстрації нерухомості

У Верховній Раді зареєстровано законопроект “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень нотаріуса як спеціального суб’єкта державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень” (реєстр. №2929).
Як зазначив один з ініціаторів проекту народний депутат Руслан Сидорович (“Самопоміч”), законопроект спрямований на подолання корупції в реєстраційній службі.

Як відомо, з січня 2013 року в Україні було запроваджено систему державної реєстрації речових прав на нерухоме майно за принципом “єдиного вікна”. Основна її мета – спрощення процедури державної реєстрації прав та максимальне скорочення інстанцій, до яких необхідно звертатися для набуття права власності на нерухоме майно. Відомості про речові права на нерухоме майно та їх обтяження вносяться до єдиного Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Однак практика роботи органів Міністерства юстиції, які забезпечують функціонування системи реєстрації, призвела до створення низки корупційних перешкод для громадян.

Тож, за словами обранця, передача нотаріусам права первинної реєстрації об’єктів нерухомого майна не лише ліквідує корупцію у цій сфері, а й дасть можливість заощадити бюджетні кошти. “Уже декілька років нотаріуси мають право вторинної реєстрації нерухомості, і за цей час довели свою ефективність. На жаль, хорошу ідею створення окремої служби для реєстрації речових прав повністю дискредитувала влада Януковича, спровокувавши величезні черги для людей і створивши корупційну кормушку для нечистих на руку чиновників, – констатує Р.Сидорович. – Із прийняттям цього закону відпаде потреба утримувати армію чиновників, які довели свою неефективність. Нотаріат перебуває під контролем юстиції і зможе ефективно надавати громадянам послуги з реєстрації”.

Власне, документом вносяться зміни до законів “Про нотаріат”, “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень”, Кримінального кодексу України. Зокрема, у законі про реєстрацію речових прав на нерухоме майно до системи органів державної реєстрації включено нотаріусів. Визначено також, що реєстраційна справа формується у паперовій та електронній формі після відкриття розділу на об’єкт нерухомого майна у Державному реєстрі речових прав. А також внесення до нього відомостей про речові права на нерухоме майно та їх обтяження, про об’єкти та суб’єкти цих прав. Водночас Кримінальним кодексом передбачено відповідальність за підробку документів, які подаються для проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *