Війна в Україні призвела до структурних змін в економіці

Імпорт чоловічого одягу в Україні вперше перевищив імпорт одягу для жінок

Військові закупівлі – основна причина зміни тенденцій

Імпорт чоловічого одягу в Україну вперше в історії перевищив імпорт одягу для жінок. Такі зміни пояснюються закупівлями товарів для армії.

Інші зміни в структурі імпорту

Зростання частки товарів інвестиційного та подвійного призначення

Подібні зміни відбулися в закупівлях й інших товарів. Частка безпілотних апаратів в імпорті машинобудування зросла з 1.9% у 2021 році до 2.8% у січні-липні 2023 року, консервованих продуктів в імпорті продовольчих товарів – з 4.7% у 2021 році до 5.5% у січні-серпні 2023 року.

Дефіцит торгівлі товарами України розширився

Фундаментальні зміни в структурі зовнішньої торгівлі

Україна, починаючи з 2014 року, мала дефіцит торгівлі товарами – в середньому 6.5% ВВП. Але з початком повномасштабного вторгнення цей дефіцит розширився ще відчутніше, перевищивши 9% ВВП у 2022 році.

Зростання частки імпорту в ВВП

Значні потреби в імпорті для підтримки економіки

На сьогодні, попри звуження внутрішнього споживчого попиту, частка імпорту товарів у ВВП зросла з 35% у 2021 році до 37% за 9 місяців 2023 року.

Перспективи скорочення дефіциту товарів

Імпортозаміщення та розширення експортних можливостей

У середньостроковій перспективі, прогнозують в Нацбанку, скорочення дефіциту товарів в Україні значною мірою залежатиме від ефективності заходів економічної політики. Зокрема, у Нацбанку рядять спрямовувати ресурси від міжнародних партнерів для розширення експортних можливостей та імпортозаміщення.

Додатково

  • Інфляційний звіт Національного банку України за жовтень 2023 року містить прогноз економічного розвитку країни у 2023–2025 роках.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *