Фізик із серцем і душею лірика

Віолетта Дворецька – учитель фізики від Бога. Їй при кожній зустрічі дякують за науку і освідчуються в коханні її учні. А ще вона лірик, автор 23 поетичних збірок, 40 текстів популярних пісень, які виконують заслужені та народні артисти України.

Віолетта Львівна навчає дітей, використовуючи власну унікальну методику, що робить її предмет улюбленим і доступним. Викладач Київського радіомеханічного коледжу, фізик з серцем і душею поета, як її називають колеги, подає непростий матеріал… у віршах.

Як, скажіть, не зрозуміти закон Шарля, якщо його викласти поетичною мовою:

Стала маса, сталий і об’єм –

Це процес у газі ізохорний.

І даю вам слово я своє,

Що помічу серед інших формул

Шарля я закон. Він дуже цінний:

тиск температурі пропорційний.

А щодо відкриття Фарадея лірик радить запам’ятати ці слова:

Отож, не забуду ніколи,

Що змінне магнітне поле

У замкненім колі звичнім

Створює струм електричний.

Авторитетно

“У сподвижницькій діяльності Віолетти Дворецької щільно пов’язані фізика з лірикою, які у поєднанні є ефективним засобом формування сучасної людини”.

Є. Коршак, В. Сиротюк, професори Національного педуніверситету імені М. Драгоманова.

Про те, як народився задум про складне розповісти римованими рядками розповідає Віолетта Дворецька:

– Викладаючи фізику в радіомеханічному коледжі майже 50 років (! – Авт.), я весь цей період працювала над проблемою гуманізації технічного предмета. Прагнула знайти якусь цікавинку, родзинку, яка б викликала додатковий інтерес до предмета. І я звернулася до віршованого слова. Щиро вдячна моїй альма-матер – Ніжинському державному педагогічному університету імені Миколи Гоголя – за підтримку ідеї. Вісім років тому я видала першу збірочку “Це фізика” з рекомендацією методичної ради НДПУ.

Потім, уже з грифом профільного міністерства, побачив світ навчальний посібник “Про фізику і фізиків”. У ньому розповіді не тільки про фізичні закони, а й про видатних учених, зарубіжних і вітчизняних. І теж у віршах. Збірка сприяє швидкому засвоєнню фізичних явищ і законів, підвищенню ерудиції учнів.

Довідково

Віолетта Дворецька – заслужений вчитель України, відмінник освіти, неодноразовий лауреат всеукраїнського конкурсу “Таланти твої, Україно”, переможець конкурсу “Киянка року-2008”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *