Як одержати компенсацію за пошкоджене і втрачене майно в зоні проведення АТО

У зв’язку з трагічними подіями на сході, на жаль, багато українців залишилися без домівок. Зруйновані будинки, сотні родин без даху над головою напередодні зимових холодів — невтішна картина. Що робити українцям, чиє житло й інше майно постраждало через бойові дії в Луганській і Донецькій областях, вирішив дізнатися “Голос України”.
Є декілька сценаріїв, за якими постраждала особа має змогу одержати компенсацію:

1) з державного бюджету;

2) за страховкою;

3) через міліцію;

4) через суд;

5) з благодійних фондів.

Одразу треба зазначити, що не варто вдаватися лише до одного з них. Кожен із цих варіантів довготривалий і може зайняти у вас від декількох тижнів до року. Тому вживайте якнайбільше заходів — це збільшить шанси одержати компенсацію.

Головне – зафіксувати руйнування
Перший шлях — це відшкодування з державного бюджету. Таку можливість анонсувала поки що лише Донецька облдержадміністрація, пояснюючи, що відповідний проект постанови нині проходить погодження в Кабінеті Міністрів України.

У разі якщо після воєнних дій ваша квартира стала непридатною для проживання, насамперед необхідно звернутися по допомогу в районну раду за місцем проживання. Туди необхідно принести відповідну заяву, в якій ви просите відшкодувати збитки. При цьому обов’язково необхідно додати до заяви фотозвіт руйнувань. Тобто кадри зруйнованих стін, побитих вікон, обвалених стель, пошкоджених комунікацій. Після цього спеціальна комісія райради повинна виїхати на місце для підтвердження наданих заявником відомостей. Коли комісія зробить свій висновок, документи передадуть до комісії міськради. А міськрада вже ухвалить своє рішення, яке й буде підставою для наступної компенсації з державного бюджету. Всю координацію процесу фіксації пошкоджень і руйнувань будинків у Донецьку здійснює міська рада. А якщо ваш постраждалий від бойових дій будинок розташований за межами Донецька, в іншому місті або районі, то порядок дещо інший. Необхідно звернутися безпосередньо до заступників міських голів або голів адміністрацій, які працюють у сфері житлово-комунального господарства. Через надзвичайність ситуації для складання акта про пошкодження житла залучайте співробітників ЖЕКів і навіть сусідів — нехай фіксують збитки на місці.

Використовуючи цей варіант або будь-який інший, необхідно пам’ятати, що, крім заяви, важливими будуть докази пошкоджень або знищення вашого майна, а також інші документи:

1) заява про відшкодування збитків;

2) фото- або відеофіксація пошкоджень;

3) показання свідків (важливі в кримінальному провадженні або в суді);

4) акт ЖЕКу або ОСББ (якщо будинок багатоквартирний);

5) акт комісії місцевої адміністрації (при пошкодженні майна будь-якого типу);

6) акт органу самоорганізації населення (якщо заміський будинок, дача, гаражний кооператив);

7) акт незалежного оцінювача (при пошкодженні майна будь-якого типу);

8) довідка ДАІ або відділення міліції (при викраденні або пошкодженні машини);

9) документи, які підтверджують право власності на майно, а також чеки, техдокументація про придбання побутової техніки.

Можна також звернутися до суду: подати позов до держави (в особі координатора операції — СБУ). Необхідно подавати такий позов до Шевченківського районного суду міста Києва, додаючи до нього максимальну кількість доказів. Мало хто про це говорить, але державу ніхто не звільняв від відповідальності відшкодовувати збитки, завдані АТО. Оскільки на території Донецької й Луганської областей воєнний чи надзвичайний стан не було введено, відшкодування збитків регулюється цивільним законодавством. Згідно з ч. 1 ст. 1166 Цивільного кодексу України, збитки, завдані майну фізичної або юридичної особи, відшкодовуються особою, яка їх заподіяла. Оскільки використання армії, зброї, авіації, артилерії санкціоновано державою Україна, відповідальність за результати може нести сама держава (в особі координатора антитерористичної операції). Потрібно наполягти, щоб співробітники ЖЕКу, складаючи акт на місці, вказали приблизну суму збитків. Якщо вони цього не зроблять, то можна самостійно знайти оцінювача, у тому числі через облдержадміністрацію.

Не баріться із заявою до міліції
Ще один спосіб — через міліцію, в порядку кримінального провадження. Для цього необхідно прийти до відділення міліції за місцем проживання й написати заяву про відкриття кримінального провадження за фактом пошкодження майна. Тут можливі кваліфікації за двома статтями Кримінального кодексу України — ст. 194 і ст. 196, які передбачають відповідальність за навмисне й ненавмисне знищення і пошкодження майна.

У деяких випадках знищення чи пошкодження майна пов’язані з розкраданням. Таке трапляється тоді, коли винна особа знищенням або пошкодженням майна намагалася приховати розкрадання. Всі ці дії формують сукупність злочинів і кваліфікуються як розкрадання і знищення або пошкодження майна.

Розкрадання і знищення чужого майна кваліфікуються за сукупністю злочинів лише тоді, коли знищено було інше, не викрадене майно. Якщо ж винний знищує те майно, яке він викрав (як речові докази), то його дії кваліфікуються тільки як розкрадання. Тоді пошкодження і знищення майна, які є наслідком розбійного нападу на власника, додаткової кваліфікації дій засудженого за ст. 194 КК не потребують.

Кримінальним провадженням також передбачено відшкодування збитків у рамках цивільного позову. Можна сказати, що він є доповненням до обвинувачення. При цьому суд може задовольнити позовні вимоги, лише ухвалюючи рішення щодо справи. Тобто, якщо, наприклад, слідство знайде викрадача авто чи побутової техніки і суд визнає його винним, то його зобов’яжуть компенсувати вам збитки.

Читайте уважно страховий договір
Також є можливість одержати компенсацію не з державного бюджету. Насамперед це відшкодування за страховкою. Найпоширеніші страхові випадки в зоні АТО — пошкодження і повне знищення майна, а також незаконне заволодіння автомобілем. Якщо ваше майно було застраховане — є шанс одержати кошти. Необхідно звернути увагу на детальне формулювання страхового випадку, а також вивчити розділ “форс-мажор”.

Закон визначає тільки обставини непереборної сили, а от форс-мажори визначають саме в договорах. Справді, у стандартному договорі страховки майна в розділі про форс-мажорах можуть бути зазначені воєнні дії. Але форс-мажор не є звільненням страховика від виплати, а лише своєрідним “відтермінуванням”. Тому детально вивчіть договір, що саме визначено як страховий випадок. Стандартно всі групи майна страхуються за одним із варіантів комбінації ризиків:

1) вогонь: пожежа, удар блискавки, вибух газу, падіння пілотованих літальних об’єктів;

2) стихійні явища, наїзд на застраховане майно наземних транспортних засобів;

3) пошкодження водою, у тому числі з водопровідних, каналізаційних і опалювальних систем;

4) протиправні дії третіх осіб: крадіжка, грабіж, розбій, навмисне зниження або пошкодження майна (у тому числі підпал).

Тому страхова фірма зобов’язана покрити такий збиток.

Деякі страховики конкретизують, коли вони звільняють себе від виплат. У багатьох договорах зустрічається формулювання, що страховик не відшкодовує збитки, які виникли в результаті порушення громадського порядку й будь-якого терористичного акту. Однак якщо такого формулювання в договорі немає — у вас є право на виплати.

Наприклад, страхові поліси “КАСКО” майже всіх українських страхових фірм не покривають такі пошкодження. Так, сліди від куль або вибухівки можуть бути підставою для відмови у виплаті страховки. Пощастило, так би мовити, власникам кредитних машин (і житла також) — тут страховка покриє такі пошкодження. Але гроші в такому разі власник від страховика на руки не одержить, оскільки страховий платіж гаситиме кредит. Однак, у будь-якому разі, до страхової фірми звертатися необхідно — процес експертизи може тривати від декількох тижнів до декількох місяців, але саме вона допоможе встановити причину пошкодження авто. Якщо загоряння або самозаймання відбулося до обстрілу, то компенсацію все-таки виплатять.

І якщо, на вашу думку, висновок експертизи страховика враховує тільки “бойові” збитки, а насправді машину обстріляли вже після — несіть заяву до міліції. Це необхідно зробити, якщо з певних причин (у тому числі через бойові дії) страхова контора не працювала, ви виїхали із зони проведення АТО або була якась інша причина, яка завадила вам звернутися до страхового агента вчасно. Автолюбитель до заяви повинен також додати фотокартки. Згодом копію прийнятої заяви з контактами правоохоронця, який її прийняв, необхідно також надати страховій конторі. При цьому, щоб переконатися в результаті, потрібно самостійно замовити експертизу (і вказати про це в заяві). За неї доведеться заплатити із власної кишені — майже 250 грн. Наступний крок — звернутися до вашої страхової контору. Подаючи заяву в довільній формі, потрібно надати копію прийнятої заяви в міліції. Вона буде підтвердженням, що ви вчасно звернулися щодо збитків, навіть якщо через бойові дії в місті відділення страхової контори не працювало.

І оскільки такий процес довготривалий, можна одразу звернутися до різних благодійних фондів. Деякі з них пропонують разові компенсації (матеріальні допомоги), які можуть хоч трохи допомогти у відновленні житла. Для цього благодійникам також необхідно надати докази пошкоджень — заяву в довільній формі, фото- або відеофіксацію, а в деякі фонди акт із ЖЕКу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *